Britaniyalik diyetolog va sogʻlom ovqatlanish boʻyicha kitoblar muallifi Maykl Mosli “Daily Mail” nashriga bergan intervyusida rang-barang oziq-ovqatlarga asoslangan past kaloriyali parhez tanadagi yalligʻlanishni kamaytirishi haqida aytib oʻtdi. Uning taʼkidlashicha, bu uzoq umr koʻrishga yordam beradi va koʻplab kasalliklar xavfini kamaytiradi.
Diyetologning fikricha, uzoq umr koʻrishning eng ishonchli usuli — bu sogʻlom turmush tarzidir. Inson muntazam ravishda mashq qilish va qizil baliq, qisqichbaqalar, pomidor, binafsha karam va kartoshkani oʻz ichiga olgan koʻplab rang-barang taomlarni isteʼmol qilish kerak. Bu yorqin rangdagi oziq-ovqatlar kuchli antioksidantlarni oʻz ichiga oladi — organizm hujayralarini kislorodning maxsus shakllari, erkin radikallar tomonidan zararlanishdan himoya qiluvchi moddalar.
Erkin radikallar keltirib chiqaradigan zararni kamaytirish oksidlovchi stress deb ham ataladi. Oksidlanish stressi va unga hamroh boʻlgan yalligʻlanish tananing qarishi, shuningdek, yurak-qon tomir kasalliklarining rivojlanishi va kognitiv buzilishlarning paydo boʻlishining asosiy sababidir.
Diyetolog, shuningdek, kaloriya isteʼmolini cheklash hayotni uzaytirishga yordam berishini taʼkidladi. Kichkina kaloriya tanqisligi qarish jarayonida tanadagi molekulyar oʻzgarishlarni oldini oladi.